Як правильно вибирати продукти

Продукти із супермаркету: вчимося вибирати не лише очима

5-ти кратна чемпіонка світу з фітнесу та магістр із  дієтології Оксана Оробець – про те, як купувати «правильні» продукти та не вірити рекламі сліпо

Частина 1.

Ми всі чудово знаємо, як дорого коштує реклама. І здогадуємося про те, що те, що ми бачимо в рекламі — швидше, маркетинговий хід, ніж «гола» правда про рекламований продукт. Але все одно «купуємося» на гарні слогани та яскраві обгортки.

Розбираючи харчові переваги та помилки в харчуванні слухачів, які проходили мої курси дієтології онлайн, я бачу, як ґрунтовно реклама «промиває» мізки. Люди щиро вірять, що пакетовані соки сповнені вітамінів, а не цукру, сухі сніданки – криниця корисних речовин, а яскраво-рожева ковбаса в красиво зібраному бутерброді – найкраще, що можна дати дитині до школи.

Люди, прокиньтеся!!! Все це красиво виглядає тільки по телевізору, а потрібні зовсім інші продукти.

Ведучи мої курси дієтології онлайн, я ставлю учасникам провокаційне питання: скажіть, а ви бачили колись рекламу броколі, свіжозірваних огірків або рекламний ролик про користь ожини?… Відповідь – ні. Знаєте чому? Тому що овочі та фрукти реклами не потребують, як і все, що створено природою.

Нам у принципі не потрібно переконувати в корисних властивостях рослинної їжі – це як аксіома, яка не потребує доказів. Але ми їмо не лише дари природи – і важливо дотриматися балансу.

Саме тому мої курси дієтології онлайн навчають вибірковості під час складання програми харчування. Важливо не тільки скільки ми їмо – ​​важливо, ЩО ми їмо.

Купуємо тільки корисне: упор на овочі-фрукти

Отже, як ви вже здогадалися, першим пунктом у вашому закупівельному списку продуктів повинні стати овочі та фрукти.

Немає необхідності складати рейтинг корисних овочів та фруктів: все, що створено природою та не має етикетки з описом численних штучних інгредієнтів – апріорі має бути у топ-листі вашого списку продуктів.

Звичайно, навіть найкорисніший продукт, якщо постаратися, можна перетворити на шкідливу «смаку» — але ця вже тема окремої статті. Ми ж обговорюємо поки що «базовий» набір продуктів, які мають стати для вас основним джерелом харчування.

Моя порада: чим більше природних фарб у вашому кошику, тим більше антиоксидантів, вітамінів та мінералів отримає ваш організм! Тому вибирайте більше зелених, червоних і помаранчевих фруктів, ягід і овочів!

Запам’ятайте правило: Щодня потрібно з’їдати 300 г овочів і хоча б 1 фрукт. І так – усім членам сім’ї.

Якщо в сім’ї 3 особи, це виходить, що щодня на сім’ю має

йти майже 1 кг овочів та фруктів разом узятих, а на тиждень це вже 7 кг!

Озвучуючи ці цифри тим, хто проходить мої курси дієтології онлайн, я чую щире здивування: як можна з’їсти таку кількість овочів і фруктів? себе закидаєте. І наскільки мізерна у загальній масі частка овочів.

Нагадую, що ми поки що не говоримо, в якому вигляді повинні вживатися овочі, але сам факт присутності їх у вашому раціоні дуже важливий.

Білок для «будови»

Рухаємось далі. Наступна важлива складова харчової корзини — це білки тваринного походження. Причому чим меншу обробку вони проходять, тим більше корисних властивостей у них залишається.

Давайте докладно розберемо, чому «білки» і чому «тварини».

Білки — це будівельний матеріал у нашому тілі, і він має щодня надходити в організм із раціону. Білки у тілі людини розпадаються до амінокислот. Амінокислоти, у свою чергу, діляться на замінні та незамінні: замінні організм синтезує самостійно, незамінні — щодня повинні надходити в організм разом з їжею або харчовими добавками. У продуктах тваринного походження знаходяться всі незамінні амінокислоти, тому вони мають бути у пріоритеті перед білковою їжею рослинного походження.

До продуктів із незамінними білками відносяться: червоне та біле м’ясо, яйця, кисло-молочні продукти, тверді сири, білі сири, риба.

Увага!!! Не потрібно плутати ковбасні вироби та м’ясні продукти. Вони несуть різне смислове навантаження. Якщо я говорю про м’ясо, то у складі має бути тільки м’ясо. І не має значення, яка ціна на ковбасу чи сосиски, які ви купуєте – їх просто не має бути у вашому раціоні.

Яке м’ясо краще купувати?

Якщо говорити про птаха – то індичка у пріоритеті перед куркою. М’ясо рекомендую їсти без шкіри, тому що саме в ній накопичуються всі токсини.

З червоного м’яса перевагу віддавати телятині та яловичині.

Якщо говорити про субпродукти – варто відмовитися від печінки. Я знаю, що її часто прописують при нестачі заліза і в разі анемії, але, якщо у вас із цим все гаразд, краще не є орган, який все життя був фільтром і накопичував у собі всі шкідливі відходи. Часте вживання печінки може стати причиною різних алергічних реакцій, відтіків, головного болю, закислення організму.

Звичайно, м’ясо має бути свіжим (на це вказують колір та запах продукту).

М’ясо можна купити про запас і вдома просто покласти в морозильник. Таким чином, м’ясо можна довго зберігати, якщо його заморозити один раз і розморожувати порційно необхідну кількість продукту.

Риба.

Риба представлена ​​на прилавках свіжої, свіжомороженої, консервованої, копченої, засоленої, в’яленої — варіантів багато.

Давайте обговоримо, які варіанти корисні для нашого здоров’я.

Порада на майбутнє: краще відмовитися від копчених виробів раз і назавжди.

Якщо рибу ви купуєте не свіжу, а морожену, то найкраще, щоб це була суха заморозка.

Консервована риба, наприклад, тунець у власному соку, часто є вибором прихильників дієтичного харчування. Але я б не радила захоплюватися консервами, і є на частіше 1-2 рази на тиждень рибу з бляшанок тривалого зберігання.

Яйця.

На магазинних полицях можна знайти перепелині та курячі яйця.

Якщо говорити про курячі яйця, то тут виробники вже починають додатково збагачувати яйця вітаміном D та омега 3 жирними кислотами.

Чи робить це яйця ще кориснішими? Теоретично — так, на практиці — по-різному. Незрозуміло, скільки ж омеги в яйцях, чи наскільки засвоиться вітамін D. Але вже добре, що виробники замислюються над тим, як продукт зробити кориснішим.

Кисломолочні продукти.

На перший погляд, все просто – сир, кефір, молоко, ряжанка, йогурт та закваска – у чому можуть виникнути проблеми?

Вся справа у складі цих продуктів. У сирі не повинно бути такої добавки, як натрій хлор. А також крохмалю, загусника або борошна, які не вказуються виробником. Якщо вам цікаво перевірити склад сиру, який ви купуєте на базарі і не можете дізнатися про точний склад, можна провести домашній експеримент, скориставшись йодом. Капніть пару крапель у сир і подивіться на реакцію: якщо сир став синім, значить у ньому є крохмаль.

У йогуртах не повинно бути жодних добавок чи наповнювачів. Якщо хочете смачний та корисний десерт, виберіть ягоди за смаком і збийте з білим йогуртом – вийде корисна смакота J.

Масло.

Вершкове масло має бути не менше 82% жирності, все інше розбавляється гідрогенізованими жирами, а потім продається нам під маркою «легкої» олії або маргарину. Не потрібно обманювати себе, думаючи, що, вибираючи олію з меншою жирністю, ви купуєте більш дієтичний продукт – саме навпаки.

Прибираючи з продуктів справжні жири, виробники замінюють штучними, що негативно впливає на роботі клітин, і стає причиною багатьох захворювань, а також набору зайвих кілограмів.

Ось такий у нас вийшов список основних продуктів, без яких не рекомендую залишати продуктові магазини.

Звичайно, це далеко не весь список товарів, і в наступних статтях ми продовжимо розбирати, на яких продуктах варто зупиняти свій вибір, вирушаючи за покупками, а які краще обходити десятою дорогою.

Цікаво? Реєструйтеся на мої курси дієтології онлайн – буде багато корисної інформації про здорове харчування, корисні продукти та вплив сімейних звичок на наші гастрономічні уподобання та стан здоров’я.

Опубликовано: 01.11.2019 в 10:42