Солодкий наркотик: позбавляємось від вуглеводної залежності

Автор курсу Фітнес дієтологія Оксана Оробець розкриває секрети боротьби зі «солоденьким» та «смачним»

Проводячи курси дієтології онлайн або вебінари з теми правильного харчування, я обов’язково розбираю з моїми клієнтами поширені помилки харчування.

Помилок багато – незбалансований раціон, неконтрольоване вживання солодкого та «швидких» вуглеводів.

Найприкріше, що до певного часу люди навіть не усвідомлюють, наскільки небезпечна їхня пристрасть до різних «смак».

«Ну, подумаєш, з’їсти шматочок тортика із солодким чаєм. Треба ж балувати себе іноді. І для мозку цукор корисний. » — часто ставлять питання на вступному занятті нові учасники, що записалися на курси дієтології онлайн. Ну, що тут скажеш?.. Дуже правильно вони зробили, що прийшли на мої курси дієтології онлайн! Тому що вони озвучили найпоширеніші міфи про те, що не такий страшний цукор, як його малюють. Насправді – страшний. Навіть дуже. Тому що викликає залежність, яка за силою не поступається наркотичній. Але якщо наркотичну залежність намагаються лікувати, то цукрова залежність в очах обивателя – просто мила звичка.

Як не стати цукровим наркоманом?

А тепер сутнісно. Давайте подумаємо: як раніше людство обходилося без цукру? Адже його недавно навчилися синтезувати. Відповідь: чудово стародавні люди обходилися без «білої смерті», харчувалися м’ясом, фруктами, овочами якими-небудь, запивали це водою, а не солодким газуванням — і навіть не підозрювали, що їхні нащадки щільно сядуть на «цукрову голку».

І це не перебільшення: цукор справді викликає стійку залежність, дуже схожу на наркотичну: те ж непереборне бажання чергової «дози», та сама «ломка» при спробі відмовитися від вживання. І, до речі, дуже складно піддається лікуванню.

Сучасні земляни використовують дуже багато вуглеводів. Особливо солодкого. Пам’ятаєте, питання, яке прозвучало від слухачів курси дієтології онлайн? Про те, що цукор життєво необхідний нашому мозку. Так от: по-перше, не цукор, а глюкоза. І зовсім не в тих кількостях, у яких деякі люди його вживають: Для розуміння: у день мозку здорової людини потрібно приблизно 100 г глюкози. Люди ж отримують у рази більше – у вигляді так званого прихованого цукру, яких є скрізь – у соусах, випічці, фастфуді…. Особливо сильна вуглеводна залежність – у любителів поєднувати жирне та солодке.

Як цукор нас руйнує….

Вуглеводна залежність має біохімічну та ендорфінну природу.

Біохімічна виглядає наступним чином: ми з’їдаємо що-небудь солодке — в організм надходять швидкі вуглеводи — підвищується рівень глюкози в крові — підшлункова залоза починає виробляти додатковий інсулін, щоб знизити рівень глюкози. За кілька годин інсулін знову виробляється – і рівень глюкози стає ще нижчим. А з ними «падають» настрій та сили. І рука знову тягнеться за солодким. І коло замкнулося: ще солодкого – ще більше інсуліну – і знову хочеться солодкого… Підсумок: проблеми із підшлунковою залозою аж до діабету. І зайва вага як наслідок трансформації надлишків інсуліну у жирові відкладення.

Для розуміння: за годину наш організм може засвоїти близько 10 г цукру за умови нормальної роботи підшлункової. А що таке 10 г? Це лише 2 шматочки цукру в кухлі кави або чаю. Вони засвояться без проблем. А ось додатковий цукор або печенюшки з цукерками – вже перебір і прямо «підуть» у жир.

Ендорфінна залежність – не менш підступна. Помічали, як іноді хочеться на тлі стресу, депресії, відсутності позитивних емоцій «закусити» чимось солодким?.. І адже допомагає: після вживання солодкого в кров надходять так звані «гормони радості» — ендорфін і серотонін. І настає тимчасова ейфорія: здається, світ став добрішим, і сонце яскравіше, і проблеми менше… Щоправда, ефект цей швидко минає, а от проблем стає ще більшим: організм поступово може розучитися виробляти ендорфіни без солодкого «допінгу».

Як бачимо, вплив цукру на якість нашого життя складно «переоцінити». І боротьба з цією залежністю – це битва із собою, зі своїми звичками та харчовими надмірностями.

Якщо ви готові вступити в бій зі своєю залежністю і почати харчуватися правильно — реєструйтесь на курси дієтології онлайн Оксани Оробець і будьте здорові.

Опубликовано: 16.08.2019 в 12:47