Все про здоров’я «розкаже» ваш pH

Правильні курси дієтології навчать «прислухатися» до свого pH


Багато хто чув вираз кислотно-лужний показник або просто pH тіла, але мало хто розуміє, що це таке. Адже це, по суті, – основний показник здоров’я та довголіття.
Коли я почала професійно розумітися на цій темі, то була шокована: чому про це практично ніхто не розповідає?!


Чому про це не говорять у школах чи по телевізору, у соціальних мережах? І численні курси дієтології не завжди приділяють цьому показнику гідну увагу.
Мене як сертифікованого дієтолога це насторожує. Особисто я вважаю підтримку оптимального рівня pH основною темою та фундаментом правильного способу життя для тих, хто збирається прожити довге та здорове життя. І обов’язково виношу цю тему на свої курси дієтології та присвятила цьому питанню свій вебінар з дієтології.


Зверніть увагу: фітнес блоги рясніють питаннями схуднення, обговорюють тему вдосконалення свого тіла, вчать, як стати красивим – але ніхто не говорить про кислотно-лужний показник!
Коли я проводжу свій вебінар з дієтології даної тематики, я обов’язково акцентую увагу слухачів: якщо рівновага буде хоч трохи порушена – ні про яку красу, здоров’я, молодість та енергію не буде й мови.


Ті, хто приходять на мої курси з дієтології, дуже дивуються, коли я порушую тему pH і відповідально заявляю: достатньо спостерігати лише за одним цим показником у своєму тілі – і тоді всі інші показники, такі як вага, тиск, рівень цукру в крові, рівень холестерину, кількість серцевих скорочень, температура – також будуть гаразд! Чудо? Ні, науково обґрунтований факт!
Окислюємо, але не киснемо!


Давайте розберемося, що таке окислювальні процеси та як вони впливають на організм.

У нашому тілі постійно відбуваються окислювальні процеси – і один із основних це процес окислення, в якому беруть участь кисень та їжа (глюкоза чи кетонові тіла). Саме при окисленні ми отримуємо енергію і життя.


Окислювальними процесами закінчуються практично будь-які дії — фізична активність, розумова діяльність. Продукти харчування та практично всі напої, випаровування побутової хімії, машинні вихлопи, сигаретний дим – все це так само закисляє організм.

Вільні радикали запускають процеси старіння.


У чому проблема окисних процесів? З одного боку, це дає нам енергію, завдяки якій ми існуємо. З іншого – проблеми починаються тоді, коли окислюватися починають не лише призначені для цього матеріали (вуглеводи та жири), а й живі клітини організму. Як це відбувається?
Одним із продуктів розпаду при окисленні є вільні радикали.


Це агресивні молекули, на орбіті яких не вистачає одного чи кількох парних електронів. Їх основною місією є отримати недостатній електрон, і вони діють як справжні рейдери — відбирають електрон у здорової молекули. Отримавши недостатній електрон, вільний радикал стає не агресивним (перестає «діставати» здорові молекули, оскільки вже сам став повноцінним), тоді як молекула, в якої відібрали електрон, сама перетворюється на вільний радикал.


Ну, подумаєш – електрон забрали, у чому тут проблема? Справа в тому, що вільні радикали запускають запальні процеси, а найменший запальний процес — це початок будь-якого захворювання, від нежитю до онкології.

Таким чином, чим більше вільних радикалів, тим більше зміщення у бік закислення та запальних процесів – на клітинному рівні це означає прискорення процесу старіння чи захворювання.
Наш організм постійно прагне гомеостазу, який підтримує всіма можливими способами, і один з основних механізмів, за допомогою якого тіло позбавляється вільних радикалів (СР) – це антиоксиданти.


Антиоксиданти — це молекули, на орбіті яких є величезна кількість заряджених електронів — та їх основною дією є погашати СР, віддаючи їм недостатній електрон, при цьому самі молекули не стають агресивними.


Кислі – ліворуч, лужні – праворуч
Сьогодні основним джерелом закислення тіла є їжа — напої та їжа.
Якщо говорити про продукти, то «кислими» є:
— цукор і цукоровмісні продукти
— етиловий спирт (будь-який алкоголь)
— м’ясо
— кисло-молочні продукти (крім молока)
— кава
— смажена їжа
— рафінована їжа
— хлібобулочні та борошняні вироби.


Що стосується лужної їжі:
Всі зелені овочі, зелень, авокадо, гречка, ягоди, червоного та помаранчевого кольору фрукти та овочі, деякі горіхи, молоко, вода, спеції.

Перше з чого потрібно почати – це вода необхідного pH показника. Вона має бути максимально наближена до pH крові – від 7,3 до 7,5.
Також необхідно щодня з’їдати хоча б 300 г свіжих овочів та фруктів, у яких велика кількість антиоксидантів та мінералів.
Менше цукру, а також рафінованої та смаженої їжі.


Ось такі практичні поради не тільки покращать якість вашого здоров’я, але і безпосередньо впливають на тривалість життя.
Щоб дізнатися більше про чарівний pH – реєструйтесь на мій вебінар з дієтології «рН – основний показник здоров’я». Реєструйтеся, буде цікаво!
Будьте здорові!
Ваша Оксана Оробець

Опубликовано: 16.09.2019 в 10:25