Що таке глікімічний індекс та з чим його «їдять»?

Курси дієтології Оксани Оробець: вчимося свідомому вибору продуктів

Термін глікемічний індекс (ГІ)  у всіх на слуху: вже багато хто «десь чув», що кожен продукт містить цей самий індекс, і саме від нього залежить, чи принесе вам з’їдену енергію чи зайві кілограми.

Звичайно ж, мрія величезної кількості землян є і при цьому не набирати вагу. А в ідеалі, навпаки, знижувати його.

Колись дієтологи про цей індекс навіть не чули, і при складанні дієт упор робився на включення до раціону «повільних» вуглеводів та відмови від «швидких». Зараз нутріціологія зробила крок далеко вперед, і з’явилося розуміння того, що для того, щоб самостійно скласти здорове меню, необхідно враховувати багато параметрів продуктів.

Мої курси дієтології онлайн доступно пояснюють, що таке індекс глікемії. Ті, хто вже відвідав мій курс Фітнес дієтологія, знають, наскільки важливо розуміти, як ГІ впливає на накопичення жиру, що таке глікемічне навантаження та які продукти потрібно виключити чи мінімізувати їх наявність у вашому раціоні.

Вуглеводи бувають різні – корисні та не дуже

Вуглеводи — основне джерело енергії для людини. Потрапляючи до нашого організму з тією чи іншою їжею, вуглеводи перетворюються на глюкозу, яка завдяки так званому транспортному гормону інсуліну доставляється до адресата – клітин – і використовується для отримання енергії. Якщо інсуліну в організмі не вистачає, у крові відбувається підвищення цукру. В ідеалі здоровий організм виробляє інсулін, поки не приведе цукор в норму.

Але багато, як відомо, не завжди добре: коли рівень інсуліну високий, доставка поживних речовин перевищує потреби клітин. А з надлишками що роблять?… Правильно, відкладають «на чорний день». Наш організм робить це буквально: відкладає про запас. Ось цей «запас» і є ті самі горезвісні зайві кілограми, які так легко набрати і так складно скинути.

Адже від стрибків цукру «скаче» і наш настрій, і наше самопочуття.

Тому так важливо відкриття глікемічного індексу та навантаження, адже тепер ми знаємо, що можна, а що не варто їсти.

До речі, слухачі, які проходили мої курси дієтології он-лайн, відзначали, що найчастіше прийом в їжу будь-яких продуктів викликав у них харчову залежність: з’ївши шкідливу «смаку», людина відчувала приплив емоцій, але через півгодини настрій знову. падало» — і рука вже інстинктивно тягнеться за новою порцією солоденького. Це теж підступи стрибків рівня цукру.

Математика нам на допомогу

Я завжди жартую, що курси дієтології Оксани Оробець – це не тільки про те, як корисно харчуватися та займатися спортом – доведеться і математику згадати, тому що ми тут ще й цифрами оперуємо J

Отже, повернемося нашим цифрам – глікемічним індексом.

Глікемічний індекс (ГІ) — це величина, яка показує, наскільки сильно той чи інший продукт підвищить рівень глюкози в крові порівняно з чистою глюкозою. Високим прийнято вважати глікемічний індекс вищим за 70, низьким — менше 35.

Наприклад, ГІ цукру – 70, тушкованої моркви – 85, солодкої булочки – 95, а тосту з білого хліба – 100.

Зраділи, що цукор корисніший за тушковану моркву? Не поспішайте з висновками. Є ще поняття глікемічного навантаження (ГН), і ось від неї залежить, як поведеться той чи інший продукт у нашому організмі. Зокрема, ГН тушкованої моркви вже не виглядає такою страшною – менше 30. Отже, тушковану моркву не викидаємо, а ось цукор по можливості обмежуємо. Отже, ГН – це дуже наочна характеристика, але тут двома пропозиціями не обійдешся, потрібне чітке розуміння механізму засвоєння їжі.

Тему ГН детально розберемо разом, якщо відвідаєте курси дієтології онлайн.

Користь «корисного» індексу

Курси дієтології онлайн Оксани Оробець – це курси, які завжди мають практичну цінність.

Говорячи про ГІ і ГН, ми говоримо про те, як знання цих характеристик допомагає вести здоровий спосіб життя, вчить контролювати калорії, що споживаються і витрачаються.

Що ви повинні знати про ГІ?

— Продукти з низьким ГІ дають тривале відчуття насичення.

— Продукти з високим ГІ не є шкідливими, але вони будуть доречними, коли ви інтенсивно витрачаєте енергію.

— спосіб приготування також впливає на значення ГІ: чим дрібніші шматочки і триваліша теплова обробка, тим вище ГІ. Наприклад:

ГІ картоплі в мундирі -65, а картопляної пюре — 90.

Цікаво? Реєструйтеся на мої курси дієтології онлайн — буде багато корисної інформації про глікемічне індекс і його вплив на наші гастрономічні уподобання.

Опубликовано: 16.08.2019 в 12:44